Idé/bakgrund till gesällprovet

En skrivmöbel var utgångspunkten. Kanske ett skrivbord eller en pulpet. I sökandet efter inspiration snubblade jag över mitt första skrivschatull för resande, använt främst av dem som hade råd att resa och skriva brev på sjutton- och artonhundratalet. En liten men ändå relativt komplicerad möbel, det väckte min nyfikenhet. Jag åkte till Skottbergska gården i Karlshamn och bekantade mig med två stycken exemplar där, tittade och kände på dimensioner, synade slitage och skador. Sökte vidare på nätet; hittade lyxiga kaptensschatull, avancerade och rikt beslagna med mässing. Reste upp till Nordiska museet och hade glädjen att få råd och tips av möbelkonservatorn Per Westberg. Efterhand började en egen idé växa fram bland mina skisser. Jag tillverkade en enkel modell. Ändrade. Funderade länge på träslag.

Ett par textrader inspirerade till inläggningen i vit pärlemor på locket, som också har gett namn åt mitt arbete: "Det snöar på mitt hår, det som är kvar... / hos dig blir flingorna till diamanter / en stjärnbeströdd vintergata som landat på jorden"

Idén med Vintergatan i form av inlagda små trianglar, symboliserande stjärnor mot en natthimmel minskade urvalet av träslag. Valet föll på amerikansk valnöt ytbehandlat med flera lager oljevax och stjärnorna i vit pärlemor.

Skrivschatullet jag har gjort är inte avsett att resa med, men jag har ändå inspirerats av möbelns kringflackande historia. De avrundade lister som löper runt det stängda schatullet är reminiscenser av det yttre försvarsverk, som den kraftiga mässingsbeslagningen en gång utgjorde. Ett annat spår är de tidigare så kraftiga handtagen, som nu fått en nätt, spröd form.

Materialet är amerikansk valnöt med inkrusteringar (inläggningar) i vit pärlemor. Invändigt är utdragslådan i amerikansk lönn. Detaljer i ebenholts och beslag i mässing. Skrivytorna är i vitt skinn. Utdragslådan är handsinkad och av så kallad fransk typ. Ytbehandlingen är oljevax i flera lager. Ritningsarbetet gjorde jag i VectorWorks för Mac.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webbmästare: sven(snabelgrunka)vildegren.se